Što je s istrošenim tonerom u printeru? Obnova i novi život

Još jedan prazan uložak ... Prije odlaganja praznog uloška u printer, razmislite o upotrebi. Kako ga uspješno reciklirati, gdje su pronašli novu primjenu za tonere i gdje konačno baciti prazne uloškee po isteku vijeka trajanja?

Ponovno napunjeni printer je poput jutra bez šalice kave (ili barem dobrog čaja). Nakon što ispiše posljednji papir, prazni uložak postaje prijetnja okolišu. Ali čak se i toneri mogu koristiti za uspješan "upcycling"!

Hodat ćete Sydneyjem po asfaltu od tonera

Downer je došao na doista novu ideju o tome kako ponovno upotrijebiti toner. Ovaj integrirani pružatelj usluga u Australiji i Novom Zelandu stvorio je takozvani TonerPave, koji se proizvodi, između ostalog, od mješavine asfaltnog tonera u prahu. Ovaj je asfalt testiran 2010. u Sydneyu u Australiji i od tada ga Downer koristi za pokrivanje cesta. Na taj su način već reciklirali više od 20 000 tona toner uložaka.

HP uspješno reciklira tonere. Pročitajte više o tome u našem članku.

Što možete učiniti kod kuće s praznim uloškom printera?

Ne morate ulaziti u studije kemijskog sastava i graditi novi toner pločnik ispred kuće kako biste im udahnuli novi život. Imamo nekoliko ideja za vas što učiniti s istrošenim tonerom kod kuće:

Svjetiljka ili originalni luster

Jeste li umorni od toga da vaš dom osvjetljava obična žarulja koja visi sa stropa? Izradite izvorni zaslon od praznih spremnika. Možete jednostavno stvoriti pravokutnik ili kvadrat - samo ih postavite jedan do drugog i pričvrstite ih zajedno. Ne zaboravite ostaviti dovoljno mjesta u sredini za žarulju i rođen je originalni moderni luster! Morat ćete biti malo kreativniji pri stvaranju drugih oblika. Također možete upotrijebiti staru sjenu za stolnu svjetiljku, koju lijepite različitim dijelovima tonera, pa joj možete ponovno dodati smiješak.

Utezač papira

Volite li raditi vani? Napunite prazan toner pijeskom, kamenjem ili perlicama u boji. Niti jedan dokumentarac neće vas izletjeti van. Kod kuće i u uredu, toneri za papir poslužit će kao zanimljiv ukras. Konačno, svoju omiljenu fotografiju možete pričvrstiti na papirić (ne zaboravite je isprintati na fotopapiru) pa će poslužiti i kao izvorni "okvir za fotografije".

Magneti za frižider

Sve što vam je potrebno je jedan snažan magnet da se zalijepi za prazan toner i zabava može početi. Toner uložak možete obojiti u različite boje ili zalijepiti kamenje, perle, stare figurice, komade tkanine i bilo što drugo čega se sjetite. Nemojte se bojati pozivati ​​djecu na posao, zasigurno ćete ih barem nekoliko trenutaka zabaviti.

Savjet: Boje na praznim ulošcima se ne lijepe? Uzmite papirnatu kapu od sira, kutiju šibica, bombone itd. I zalijepite ih na prednju stranu patrone koju sakrijete u kutiju. I dalje ga možete prekriti papirom i obojiti ili upotrijebiti krep papir za lijepljenje perlica. A frižider se može pokvariti sa svim bojama!

Gdje baciti prazne uloške i tonere ?

Pričekajte prije odlaska u kantu za smeće. Ulošci s tonerom i tinte ne smiju se odlagati s uobičajenim kućanskim otpadom. Čak i prazni ulošci za printere sadrže brojne tvari koje mogu imati štetne učinke na okoliš. Koje su vam mogućnosti za pravilno recikliranje?

  • Sakupljalište: Po zakonu se prazni toneri mogu odnijeti u skladište za električni otpad. Međutim, toner u prahu iz jednog uloška može kontaminirati cijeli spremnik. Ako skladišni prostor nema posebno mjesto za uzimanje praznih spremnika, može ih odbiti prihvatiti.
  • Ponovna proizvodnja ili ekološko odlaganje: Neki od originalnih uložaka s tonerom ili tintom mogu se preraditi i ponovno upotrijebiti za ispis. Samo ih oduzmite od nekih tvrtki usmjerenih na kupnju praznih tonera. Samo specijalizirana spalionica čeka patrone koje se ne mogu reciklirati.
  • Kutije za prikupljanje: U općinskim uredima, lokalnim knjižnicama ili školama postoje kutije za prikupljanje posebno dizajnirane za istrošene tonere i tinte, gdje ih možete besplatno baciti.
clanok.jpeg

Još se pitate o pravilnom odlaganju i recikliranju tonera? Saznajte gdje baciti toner.

Oprez: Ako ste pravna ili poduzetnička osoba, nije dovoljno samo odnijeti tonere na pravo mjesto. Uvijek morate imati dokaz o ispravnom odlaganju tonera ili spremnika s tintom kada vratite prazne spremnike prodavaču električnog otpada ili operateru postrojenja za električni otpad.

Budite prvi
Najnovije informacije o novostima i akcijama izravno na vašu e-adresu.

BESPLATNA dostava

za registrirane kupce već od 350 Kn

Dostava u roku od 48 sati

Zaista smo brzi

Imate vremena s nama

Robu možete vratiti u roku od 30 dana

Nagradit ćemo vas

Dobit ćete bodove lojalnosti za svaku kupnju