Kako ispravno napisati adresu na kuverti?

10. 1. 2022

10. siječnja 2022, 16:06 | Prilikom slanja pisama, razglednica i drugih vrsta pošiljaka, ispravno napisana adresa najvažniji je zadatak. Samo s ispravno popunjenom i čitko napisanom adresom vaša će pošiljka stvarno stići tamo gdje je šaljete. Pogledajte uzorak kako ispravno napisati adresu, kako bi trebala izgledati omotnica s naslovom ili je pokušajte ispisati izravno s računala umjesto da se mučite olovkom.

Kako ispravno popuniti omotnicu

Dobivanje omotnice ili paketa i poštanske marke samo su prvi koraci do uspjeha. Prava adresa osigurat će brzu i besprijekornu dostavu. U protivnom, vrlo je moguće da će vašu adresu neko vrijeme rješavati grafolozi ili zbog nečitke adrese pošiljka neće biti isporučena. Prije nego što ga počnete pisati, ponovite ova načela:

  • Zaboravite na male fontove. Napišite omotnicu dovoljno velikim fontom da se tekst može dobro čitati.
  • Birajte olovku kojom pišete. Adresa se obično ne može napisati na način koji se lako može izbrisati i prepisati. Također je zabranjeno koristiti crvenu boju za označavanje pošiljaka i nemojte radije koristiti druge boje koje su prejake. Kladite se na dobru staru olovku ili gel olovku.
  • Ostavite mjesto na omotnici za markice ili naljepnice prijevozničke tvrtke. Obično se nalaze u gornjoj desnoj četvrtini omotnice.

Savjet: Poštanska adresa mora biti čitljiva. Najbolje je napisati adresu za dostavu i povratnu adresu na računalu i ispisati je na printeru.

Sama adresa za dostavu tada pripada donjoj desnoj četvrtini omotnice. Upišite adresu (neobavezno), ime primatelja, ulicu s opisnim brojem, poštanski broj i grad u redove ispod. Ako šaljete pošiljku u/iz inozemstva, ispod adrese dodajte zemlju odredišta (idealno na engleskom ili jeziku odredišta).

Uzorak adrese na omotnici:

Pošiljatelj :
gosp. Hrvoje Poštić

Maksimirska ulica 72

31000 OSIJEK

Primatelj :
prof Ivan Ivanović

Jadranovo

Matije Gupca 10K

51260 CRIKVENICA

Ista pravila vrijede i za slanje dopisa pravnim osobama. Obrazac pisanja adrese za pošiljke (tvrtke)

Pošiljatelj :
gosp. Hrvoje Poštić

Maksimirska ulica 72

31000 OSIJEK

Primatelj :
Poduzeće d.o.o.

Jurišićeva 120

10000 ZAGREB

Povratna adresa (adresa pošiljatelja)

Povratna adresa se popunjava posebno u slučaju da Vaša pošiljka ne bude isporučena. U takvoj situaciji obično se vraća pošiljatelju na adresu pošiljatelja. Ako ga ne označite s povratnom adresom, može se dogoditi da će pošiljka nakon određenog vremena uništiti i baciti paket ili pismo koji se ne može isporučiti.

Za pisanje povratne adrese vrijede ista pravila kao i za adresu za dostavu. Jedina razlika je u tome što je napisano u gornjem lijevom kutu (ili također gornjoj lijevoj četvrtini) omotnice, a također i njegov font može biti manji od adrese primatelja (ali ipak mora biti dovoljno velik da se lako čita) . Povratnoj adresi također možete priložiti bilješke ili upute o tome kako treba postupati s pošiljkom.

istock-501769238.jpg

Možete ispisati adresu na omotnici u Wordu

Ne vjerujete u čitljivost vašeg fonta ili jednostavno želite imati lijepu, uredno napisanu i profesionalnog izgleda omotnicu ili etiketu na pakiranju? Možete ispisati kuverte kod kuće u nekoliko jednostavnih koraka. Možete ga upisati u Microsoft Word na računalu, a zatim ispisati pomoću printera.

  1. Za ispis omotnica otvorite Microsoft Word i kliknite karticu “Kategorije”.
  2. Odaberite “Pisma”
  3. Na kartici Opcije postavite željenu veličinu omotnice. Ako ne možete birati s popisa, kliknite Prilagođena veličina na samom kraju i postavite dimenzije svoje omotnice unoseći ih u okvire Širina i Visina. Ovdje također možete postaviti format fonta i za primatelja i za pošiljatelja.
  4. Na kartici Options (Opcije) kartice Printing Options (Opcije ispisa) odaberite način umetanja omotnice u printer. Zatim umetnite omotnicu kao što je prikazano i možete ispisivati!

Savjet: Prvo, samo napravite probni ispis na papiru printera. Ovo će vam reći jeste li sve ispravno postavili i adresa će se ispisati kako želite i trebate. Tek tada pritisnite "oštro" na omotnici.

Sada možete ispisati omotnicu. Jeste li znali da svoju kuharicu jednako lako možete ispisati? Naučite kako izraditi vlastitu kuharicu i druga kuhinjska pomagala.

Budite prvi
Najnovije informacije o novostima i akcijama izravno na vašu e-adresu.

Slični članci

Kako se papir proizvodi i reciklira?

Papir je donedavno bio glavni informacijski medij naše civilizacije. Iako su mu digitalni mediji oduzeli ovaj primat, bez papira ipak ne...

20. 8. 2021  Cijeli članak »

Težina papira: kako odabrati debljinu papira za posjetnice i druge materijale

Naručujete li tiskanje posjetnica ili letaka, printeri će vas, između ostalog, pitati za podatke o težini papira na kojem će ispisivati. U...

23. 8. 2021  Cijeli članak »

BESPLATNA dostava

za registrirane kupce već od 350 Kn

Dostava u roku od 48 sati

Zaista smo brzi

Imate vremena s nama

Robu možete vratiti u roku od 30 dana

Nagradit ćemo vas

Dobit ćete bodove lojalnosti za svaku kupnju