Kako napraviti Montessori kartice kod kuće pomoću printera

17. 12. 2021

16. prosinca 2021, 10:27 | Obrazovanje po principima Montessori sustava posljednjih je godina doživjelo ogroman procvat, ne samo u predškolskom odgoju, već i kod kuće. Ali ne mogu si svi roditelji priuštiti skupe kartice. Na sreću, mogu se napraviti kod kuće - samo uz pomoć printera.

Montessori poučavanje temelji se na prirodnom razvoju djeteta u sigurnom okruženju, bez pritiska da se određuju određene vještine ili da se upamte različite činjenice. Također pomaže djetetu otkriti interese i područja u kojima se ističe - i dublje ući u njih.

Uloga učitelja i roditelja u Montessori konceptu prelazi s pozicije autoriteta na prijateljsku razinu, gdje su ravnopravan partner djetetu, koji ih prati u otkrivanju svijeta.

S ovim konceptom poučavanja početkom 20. stoljeća osmislila je talijanska pedagoginja Maria Montessori, koja je definirala i razdoblje života u kojem dijete treba postupno stjecati različite vještine:

 • usvajanje maternjeg jezika - od rođenja do 6 godina,
 • interes za male predmete - od 18 mjeseci do 3 godine,
 • prilagođavanje dnevnim pravilima - od 1 godine do 3 godine,
 • kontrola emocija - od rođenja do 4 godine,
 • socijalne vještine - od 2,5 godine do 4 godine.

Istraživanja su pokazala da Montessori nastava (u usporedbi sa standardnom) pomaže, primjerice, bržem razvoju matematičkih vještina i sposobnosti čitanja i pisanja, a također je korisna za integraciju djeteta u tim. Također jača sposobnost rješavanja sukoba i kriznih situacija.

istock-1224376767.jpg

"Napravi sam" Montessori - kako napraviti kućanske aparate?

Kao što proizlazi iz prethodnih redaka, važan dio Montessori koncepta su pomagala koja podržavaju interaktivnost u dječjem timu i s odraslim „mentorima“. Jedne od najpoznatijih su takozvane trokomponentne karte.

Njihova je svrha pomoći u razvoju jezičnih vještina, od razumijevanja prvih riječi (mala djeca i djeca do 3 godine) preko satova čitanja i pisanja (3 do 6 godina) do proširenja vokabulara (6 do 12 godina). Karte se uvijek sastoje od tri seta:

 • fotografije (ili točne ilustracije) određenih predmeta, životinja ili, na primjer, pojava i situacija (dio A ispod),
 • nazive stavki prikazanih gore (dio B),
 • fotografije (ili ilustracije) i imena (dio C).
snímka-obrazovky-2021-11-30-o-13.28.12.png

Ispišite kartice u dva primjerka. Za prvu kopiju, fotografija (A) se izrezuje iz naslova (B) nakon što su izrezane i ostavlja se za drugu kopiju (C).

Preporučujemo korištenje inkjet printera prilikom ispisa. Ima bolje prijelaze boja i slike na karticama će izgledati realističnije. Ali lako možete bez laserskog uređaja. Pazite da ispisujete u visokoj rezoluciji - najmanje 600 DPI (ako vas zanimaju detalji, pročitajte članak Što je DPI).

Savjet: Ako želite uštedjeti novac pri ispisu, odaberite kompatibilne uloške. Kvaliteta ispisa im je ista kao i originalni toneri i ulošci, u usporedbi s njima su do 4 puta jeftiniji - a također uključuju doživotno jamstvo. Više informacija o različitim troškovima ispisa različitih vrsta tonera možete pronaći ovdje.

Ispis na papiru težine oko 160 g/cm2 (debljina odgovara klasičnoj četvrtini) i s mat završnom obradom. Kartice će bolje raditi i bit će izdržljivije. Za sve prilike ne zaboravite ih laminirati. Nije teško, potrebno je:

 • folija za laminiranje veličine kartice,
 • termalni laminator,
 • rezač, odn. škare.

Odaberite mat film debljine 125 mikrona (mic). Stavite ispisane kartice u džep i laminirajte ih prema uputama - također možete laminirati nekoliko Montessori kartica u minuti. Odrežite višak folije i još jednom umetnite karticu u laminator tako da se izrezani rubovi stvarno zalijepe.

Također, ne zaboravite pročitati članak Kako laminirati papir i odabrati pravi laminator.

Budite prvi
Najnovije informacije o novostima i akcijama izravno na vašu e-adresu.

Slični članci

Kako laminirati papir (i odabrati pravi laminator)

Trebate li redovito laminirati posjetnice, važne dokumente ili druge materijale i ne znate koju vrstu uređaja odabrati? U ovom ćete članku...

20. 9. 2021  Cijeli članak »

uvod

Što DPI znači prilikom ispisa i kako odabrati pravi pisač?

Većina kupaca odlučuje se za kućni ili uredski pisač prvenstveno na temelju cijene, dok manji dio gleda na brzinu ispisa i potrošnju boja....

8. 3. 2020  Cijeli članak »

BESPLATNA dostava

za registrirane kupce već od 350 Kn

Dostava u roku od 48 sati

Zaista smo brzi

Imate vremena s nama

Robu možete vratiti u roku od 30 dana

Nagradit ćemo vas

Dobit ćete bodove lojalnosti za svaku kupnju