Kako laminirati papir (i odabrati pravi laminator)

20. 9. 2021

Trebate li redovito laminirati - plastificirati posjetnice, važne dokumente ili druge stvari, a ne znate koju vrstu uređaja odabrati? U ovom ćete članku naučiti sve bitne stvari - uključujući razlike između različitih vrsta folija za laminiranje i usporedbu pojedinih vrsta laminacije.

Sadržaj:

  • Toplinska (klasična) laminacija
  • Laminacija bez laminatora - hladni pristup
  • Koju foliju za laminiranje odabrati?
  • Za početak, malo teorije: laminacija se odnosi na proces tijekom kojeg se papir trajno "omata" u prozirnu plastičnu foliju (obično izrađenu od poliestera ili polipropilena). Ova folija štiti papirni materijal od gužvanja, vlaženja i prljanja. Istovremeno mu daje čvrstoću i sprječava pucanje.

    Laminirati možemo na dva načina: toplinski ili hladno (ovdje razlikujemo tzv. mokru i suhu varijantu).

    Toplinska (klasična) laminacija

    Ova vrsta laminacije se odvija na temperaturama od 90 do 120 °C. Koristi termalni laminator (u žargonu poznat kao "uređaj za plastificiranje"), u kojem papir u foliji prolazi kroz grijane valjke. Povećana temperatura aktivira posebnu ljepljivu smjesu u foliji, te se obje strane folije lijepe.

    U isto vrijeme, zahvaljujući velikom pritisku valjka, ne postoji rizik od stvaranja ružnih mjehurića zraka ispod folije (uobičajeno se javljaju npr. kada je zaštitna folija loše zalijepi za zaslon telefona).

    1205637_0a.jpeg

    Termo laminacija prikladna je za slučajeve kada je potrebno postići profesionalni izgled laminiranog dokumenta ili laminirati papir veći od A5.

    Jeftiniji uređaji plastificiraju sporije i stoga su prikladni za urede u kojima ne planirate plastificirati više od nekoliko stotina dokumenata mjesečno. Ovi uređaji mogu pronaći svoje mjesto i u kućanstvima. Profesionalni uređaji koji se koriste u kopirnim centrima, uredima i specijaliziranim uredima mogu lako obraditi tisuće plastificiranja mjesečno.

    Pažnja, standardna oprema za laminiranje može nositi samo težine papira do oko 300 g/m2. Također očekujte da će trebati nekoliko minuta da se zagrije na radnu temperaturu. Koji laminator izabrati?

    Samo laminiranje je vrlo jednostavno: stavite dokument u posebnu foliju (pazite na centriranje papira), umetnite ga u ulazni otvor uređaja i pokrenite proces laminiranja.

    Savjet: Neposredno nakon laminacije film je vruć - ne dirajte ga i pričekajte nekoliko minuta da se ohladi. To će spriječiti ne samo opekline, već i deformaciju laminiranog dokumenta.

    Laminacija bez laminatora - hladni pristup

    Osim termolaminacije, postoji i hladna laminacija koja se dijeli na mokru i suhu varijantu:

    • kod mokre laminacije, ljepljiva smjesa se nanosi na film u posebnom tlačnom laminatoru; uz njegovu pomoć film se zatim lijepi na papirnatu podlogu,
    • u suhoj laminaciji koristi se film s ljepilom koji se samo zalijepi za papir; najbolji rezultat postiže se valjkom - uklanja sve mjehuriće zraka.

    Hladno suha laminacija prikladna je za kućnu upotrebu. Najveći format koji ima smisla je A5 (npr. posjetnice ili mali certifikati). Iznad ove veličine, ručna laminacija je nepotrebno naporna, a rezultat je daleko od profesionalnog izgleda.

     

    1205613_0a.jpeg

    Koju foliju za laminiranje odabrati?

    Kod laminacije se koristi:

    • džepna folija (u nju se umetne papir i zalijepi),
    • folija u roli, često širine preko 1 metar (nakon zatvaranja folija se reže rezačem).

    Džepne prozirne folije standardizirane su za najčešće formate papira. Nekoliko milimetara šire sa svake strane kako bi se dokument mogao vodonepropusno zatvoriti u film. Dostupne su:

    Debljina folije određuje konačnu krutost laminiranog papira. Računa se u mikronima (tisuću mikrometara jednako je jednom milimetru) i računa se za jedan list folije. Standardni laminatori mogu podnijeti debljinu od oko 2 x 125 mikrona.

    Konačni izgled laminiranog proizvoda također je određen površinom folije. Mat finiš je diskretniji i pogodniji za službene dokumente i posjetnice. A sjajnu foliju možete koristiti za npr. jelovnik.