Vrste inkjet uložaka: sastav i razlike

08. 11. 2021

8. studenoga 2021, 10:00 | Postoje velike razlike između spremnika s tintom različitih proizvođača - ne samo u njihovoj cijeni i boji. Pogledajmo koje dvije osnovne vrste boja tinte postoje i od čega se one zapravo sastoje.

Spremnici za inkjet printere također se nazivaju cartridge. Razlikuju se od tonera (ulošci za laserske uređaje) po tome što sadrže boju u tekućem stanju. To je temelj njihove metode ispisa, koja se sastoji u raspršivanju kapljica tinte različitih veličina na papir pomoću takozvanih mikro-mlaznica.

Nasuprot tome, toneri koriste obojenu prašinu koja se prenosi na papir iz električno napunjenog optičkog bubnja (za više informacija pogledajte članak o usporedbi tonera i uložaka).

Od čega se sastoji tinta za printer?

Osnova spremnika s tintom za uobičajene kućne i uredske pisače je voda, ponekad pomiješana s organskim otapalom (diklorpropan je uobičajen). Osim drugih tvari (vidi dolje), punjenje sadrži samu boju. ovo može biti:

  • potpuno otopljen (patrone za bojenje - tinte na bazi bojila),
  • dispergirano u obliku suspenzije, odnosno sitnih čestica (pigmentne ispune - tinte na bazi pigmenta)

Postoje razlike između ovih ispuna uglavnom u cijeni i njihovoj otpornosti na vodu i sunčevu svjetlost - otuda njihova primjena. Što se tiče kvalitete ispisa, obje vrste tinte danas su praktički na istoj razini.

U usporedbi s tintom za pisanje, tiskarska tinta sadrži mnogo više komponenti - do 20 različitih vrsta kemikalija - i teže ju je proizvesti. Potrebno je da se dobro izmiješa sa željenom nijansom, da se ne suši ni prebrzo ni presporo, a bilo ga je moguće nanositi u slojevima od 2 do 30 mikrometara (1.000 μm = 1 mm).

Ulošci za boje (dye-based inks)

Osnova ovih patrona je potpuno topiva boja. Kemijski su to najčešće organski spojevi koji se zovu azo boje. Osim toga, za cijan boju koristi se bakar.

Punila za boje stvaraju glatke prijelaze u boji. U usporedbi s pigmentnim tintama, mogu stvoriti i nešto više nijansi. Stoga su, između ostalog, prikladni za ispis fotografija i grafičkih materijala - ali važno je koristiti posebne podloge za pričvršćivanje, poput foto papira.

Čak i nakon sušenja, boja nije otporna na vlagu i abraziju. Osim toga, kada je izložen sunčevim zrakama, relativno brzo blijedi zbog UV zračenja, osobito ljubičaste komponente. Ozon, koji se u većim koncentracijama javlja u gradovima, ima sličan učinak razgradnje na punila za boje.

Iz tih razloga topljive tinte nisu prikladne za tiskanje plakata i drugih vanjskih materijala. Međutim, mogu se koristiti za potrošačke brošure ili letke. Tinta za bojenje može se naći uglavnom u kompatibilnim ulošcima, ali također je i osnova nekih originalnih uložaka.

Originalni ulošci dolaze od proizvođača printera i najkvalitetniji su ulošci. To odgovara njihovoj cijeni koja je do 4 puta veća od kompatibilnih uložaka. Međutim, kao kupac, u velikoj mjeri plaćate troškove marketinga i brenda.

istock-937855124.jpg

Kompatibilne patrone proizvode neovisne tvrtke. Zahvaljujući korištenju nešto jeftinije tinte, prodaju se po nižoj cijeni i na taj način mogu značajno smanjiti troškove ispisa (vidi originalne i neoriginalne uloške).

Pigmentni ispuni (pigment-based inks)

Ova vrsta uloška sadrži fino zdrobljene ili samljevene komade čvrste organske ili anorganske boje veličine 0,1 do 2 mikrometra. Crne pigmentne tinte koriste čađe, u slučaju pigmenata u boji najčešće organske spojeve, obično posebnu vrstu azo bojila.

Otisci s pigmentnom tintom otporniji su na UV zračenje i mehaničku abraziju - stoga su prikladni i za vanjsku primjenu. Osim toga, suvremeni ulošci s pigmentnim bojama više nisu u opasnosti od problema s većom refleksijom i nižom zasićenošću boja nego u prošlosti.

Pigmentna tinta uglavnom je dio originalnih spremnika. No možete ga pronaći i u nekim kvalitetnijim kompatibilnim ulošcima.

Ostale komponente spremnika s tintom

Boja čini 2 do 8% punjenja, ovisno o vrsti uloška, ​​i 35 do 80% otapala. U ostatku uloška pronaći ćete:

  • tvari za sprječavanje gužvanja papira zbog vlage (20 do 50%),
  • sredstva za vlaženje (najčešće etilen glikol ili dietanolamin) protiv preranog isparavanja otapala i sušenja tinte u ispisnoj glavi (10 do 30%),
  • razne dodatne smjese za bolje prianjanje i fiksiranje boje na podlogu, brže sušenje i sl. (3 do 12%).
Budite prvi
Najnovije informacije o novostima i akcijama izravno na vašu e-adresu.

Slični članci

Toner vs. ketridž (uložak): po čemu se razlikuju i kako odabrati pravo punjenje ?

Bilo da tiskate sporadično ili redovito, ne možete izbjeći promjenu uloška. No, znate li razliku između tonera i ketridža? A kako znati...

24. 10. 2016  Cijeli članak »

Kako odabrati foto papir (i printer) za ispis fotografija

Želite li stvoriti fotografije s blagdana ili rođendana u foto albumu? Više ne morate čekati tjedan dana za fotografiranje u foto kiosku....

30. 8. 2021  Cijeli članak »

BESPLATNA dostava

za registrirane kupce već od 350 Kn

Dostava u roku od 48 sati

Zaista smo brzi

Imate vremena s nama

Robu možete vratiti u roku od 30 dana

Nagradit ćemo vas

Dobit ćete bodove lojalnosti za svaku kupnju