Kako odabrati televizor: Najbolji televizor prema veličini i rezoluciji

22. 5. 2023

22. svibnja 2023, 14:06 | U današnje vrijeme većina nas ne može zamisliti svakodnevni život bez TV-a. Stoga je jasno da se pri kupnji novog uvijek radi o tome da odabrani model bude najbolji televizor prema preferencijama korisnika. Ako Vas najviše zanima veličina i rezolucija televizora, u narednim redovima dat ćemo Vam nekoliko savjeta kako se snaći u trenutnoj ponudi i o čemu voditi računa, ali i o specifičnim televizorima koje trenutno možemo opisati kao najbolje u razumnom cjenovnom rangu.

Veličina televizora - dimenzije televizora u inčima i centimetrima

Veličina televizora obično se daje u inčima, ali možete naići i na vrijednosti u centimetrima. U oba slučaja, to je obično veličina dijagonale televizora, koja se mjeri od donjeg kuta s jedne strane do gornjeg kuta s druge strane. Inč tada iznosi 2,54 centimetra.

Odnedavno tečaj primarno uključuje veće televizore, s najvećim izborom iz:

  • 32“,
  • 40“,
  • 43“,
  • 45“,
  • 50“,
  • 55“,
  • 60“,
  • 65“.

Ali definitivno nije slučaj da što je televizor veći, to mu je i cijena viša. Osim veličine, cijena televizora ovisi i o nizu drugih čimbenika, predvođenih vrstom panela, konektorskom opremom i ostalim funkcijama koje izdvajaju određeni model od konkurencije. Ispod ćete pronaći tablicu s pretvorbom inča u centimetre.

Dijagonala televizora u inčima (“)

Dijagonala televizora u centimetrima (cm)

32”

80 cm

40”

100 cm

43”

108 cm

45”

115 cm

50”

127 cm

55”

139 cm

60”

153 cm

65”

164 cm

Veličinu televizora ne biste trebali odabrati samo prema osobnim preferencijama, već i prema tome koliko daleko sjedite od televizora. Samo uz gledanje TV-a na idealnoj udaljenosti moći ćete pravilno uživati ​​u slici i prije svega gotovo bez štete po svoje zdravlje. Sjedeći preblizu televizoru, riskirate naprezanje očiju stalnim kretanjem po ekranu, a time i vrat okretanjem cijele glave. Ako, pak, sjedite predaleko, vjerojatno ćete se morati nepotrebno fokusirati i time naprezati oči. U nastavku ćete pronaći tablicu koja će vam pomoći odabrati dijagonalu televizora prema udaljenosti na kojoj ćete sjediti od njega.

Dijagonala televizora u inčima (“)

Idealna udaljenost gledanja TV-a u metrima (m)

Idealna udaljenost gledanja TV-a u metrima

Rezolucija televizora

Još jedna ključna stvar na koju se treba usredotočiti pri odabiru je rezolucija televizora. Na kraju, upravo to uvelike određuje kako ćete uživati ​​u sadržaju koji se reproducira na ekranu, odnosno u kojoj oštrini. Trenutačno su 4K i Full HD televizori vjerojatno najrasprostranjeniji, no na tržištu su još uvijek dostupni relativno zastarjeli HD televizori ili, obrnuto, ultramoderni 8K televizori. U nastavku ćete pronaći tablicu razlučivosti:

Oznaka rezolucije

Rezolucija u pikselima

HD

1 280 x 720 piksela

Full HD

1 920 x 1 080 piksela

4K

3 840 x 2 160 piksela

8K

7 680 x 4 320 piksela

Trebali biste odabrati TV rezoluciju prema tome kako želite koristiti uređaj. Na primjer, ako želite samo gledati TV prijenose, samo trebate posjedovati HD ili Full HD TV. Zemaljsko emitiranje ide u SD, maksimalno HD, a Internet, kabel ili satelit također maksimalno HD. Naprotiv, filmski entuzijasti koji koriste streaming servise, videoteke ili BluRay i slično ne mogu bez 4K jer se u njemu danas snima većina filmova. Igrači videoigara također bi trebali posegnuti za 4K televizorima, jer i Playstation 5 i Xbox Series mogu igrati igre u 4K.

Grafika koja prikazuje maksimalne dijagonale u odnosu na Full HD, 4K i 8K rezolucije zaslona.

Savjet: Pravilan izbor TV ekrana, uz odgovarajuću rezoluciju, jedan su od ključeva uspješnog odabira idealnog televizora, ali ne smijemo zaboraviti ni niz drugih karakteristika koje bi najbolji televizor za Vas trebao zadovoljiti. Govorimo o vrstama zaslona ili nizu dodatnih funkcija koje mogu značajno poboljšati upotrebljivost televizora. Ako Vas više zanimaju ove teme, u slučaju zaslonskih ploča, tu je za Vas naš članak Najbolji TV 2023. ili kako odabrati najbolji TV upravo za Vas, možete pročitati više o dodatnim funkcije u članku Kako odabrati TV : Savjeti za televizore s najboljim omjerom cijene i performansi.

Najbolji televizori prema dijagonali

 Ako Vam ni nakon čitanja prethodnih redaka o odabiru televizora nije jasno koji bi model mogao biti pravi za Vas, ne očajavajte. Za Vas smo pripremili savjete o najzanimljivijim modelima prema dijagonalama koje korisnici najviše traže, a izbor bi trebao biti lak zalogaj.

Najbolji televizori od 43 inča

TCL 43C645

Pristupačan televizor s QLED 4K panelom, popularan među korisnicima kako zbog visoke kvalitete slike tako i zbog vrlo pristojne kvalitete zvuka. Ali ne nedostaje mu pametnih funkcija ili podrške za glavna poboljšanja slike, predvođena HDR-om ili Dolby Visionom. Loša strana je brzina osvježavanja od 50 Hz, što ga čini neprikladnim za igrače videoigara.

TCL QLED 4K Google TV

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

Philips 43PUS8507

Iako ovaj televizor ima "samo" klasični LED panel, osim solidnom slikom do 4K rezolucije ili cijenom, može impresionirati širokim izborom konektora, podrškom za većinu poboljšanja slike, ali uglavnom ambijentalnim osvjetljenjem kroz LED diode na poleđini. Time se mijenja intenzitet i boja prema slici koja se reproducira, zahvaljujući čemu se može stvoriti vrlo zanimljiva atmosfera tijekom gledanja, uvlačeći gledatelja još više u akciju. Mana je ovdje slabiji zvuk i opet samo 50 Hz osvježavanja.

TV Philips Ambilight 4K LED

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

Sony Bravia KD-43X85K

Televizija namijenjena zahtjevnijim gledateljima. Ima LED panel rezolucije 4K koji nudi brzinu osvježavanja od 100Hz, što ga čini prikladnim za igranje videoigara s konzola sljedeće generacije. Razveselit će vas i bogata port oprema, podrška za kućne pametne sustave Apple HomeKit, Google Assistant ili Amazon Alexa ili opcija snimanja emitiranja na flash disk. Nedostatak je slabije ozvučenje i viša cijena, tj. barem uzevši u obzir tip ploče.

TV Sony Bravia LED 4K

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

Najbolji televizori od 50 inča

TOSHIBA 50QA7D63DG

Iako se radi o cjenovno vrlo pristupačnom televizoru, činjenica je da svojim tehničkim karakteristikama može parirati znatno skupljim modelima. Opremljen je LED panelom rezolucije 4K u koji zahvaljujući procesoru dodaje i programe lošije kvalitete. S obzirom na cijenu, stoga može ponuditi spektakl doista visoke kvalitete. No, moraju se uzeti u obzir ograničenja u vidu brzine osvježenja od 50 Hz, relativno malog raspona konektora ili slabijeg zvuka. Proizvođač također nije koristio previše poboljšanja slike - dostupan je samo Dolby Vision.

TV LED TOSHIBA 4K

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

Sharp 50EQ3EA

S ovim televizorom možete biti sigurni u gotovo savršen prikaz boja jer ima QLED panel s 4K rezolucijom. Ostale prednosti ovog modela nedvojbeno su njegov dizajn, vrlo pristojan zvuk zahvaljujući audiosustavu kreiranom u suradnji s Harman/Kardonom. Nažalost, zaboravili su na brzinu osvježenja koja iznosi samo 50 Hz, što televizor osuđuje više-manje samo za gledanje filmova i serija. Ali zahvaljujući podršci za većinu poboljšanja slike, njima se može briljantno rukovati.

Sharp QLED 4K Android TV

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

LG 50UQ91003LA

Televizor opremljen visokokvalitetnim LED panelom koji može prikazati sadržaj u prekrasnim bojama. Nije potrebno spominjati da postoji povećanje na 4K s niže kvalitete ili podrška za poboljšanja slike kao što je HDR. Jedina mana ovdje je brzina osvježavanja od 50 Hz, relativno štur izbor konektora i slabiji zvuk.

TV LG UHD AI ThinQ

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

Najbolji televizori od 55 inča

Sharp 55CL3EA

Televizija s dobrim omjerom cijene i kvalitete. Opremljen je LED panelom 4K rezolucije, podrškom za poboljšanje slike i zvučnicima razvijenim u suradnji s renomiranim audio proizvođačem Harman/Kardon. Oprema konektora je također vrlo opsežna, zahvaljujući kojoj nije problem spojiti praktički ništa standardno na TV. Nažalost, smrzava se samo frekvencija osvježavanja ekrana od 50 Hz ili činjenica da zbog osnovne vrste panela televizor ne može vrlo precizno prikazati boje, a pogotovo crnu. No Sharp te boljke kompenzira niskom cijenom.

TV Sharp LED 4K

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

LG 55UQ90003LA

Iako i ovaj televizor ima samo LED panel, za poboljšanje slike kao takve brine poseban procesor, zahvaljujući kojem se slika umjetno uljepšava i uglavnom dodaje iz niže rezolucije u 4K. Toga, naravno, televiziji ne nedostaje. Ipak, konektorska oprema, koja je lošija u odnosu na konkurenciju, odnosno audio strana može biti pomalo razočaravajuća. Ipak, ovaj televizor je na vrlo pristojnoj razini što se tiče slike, uostalom kao manje-više svaki LG-ev televizor.

LG Smart TV 4K LED

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

Sony XR55A75KAEP

Ovaj televizor bez zadrške može nositi oznaku premium. Ima OLED panel s 4K rezolucijom, izvrstan zvuk, podršku za praktički sva često korištena poboljšanja slike ili procesor za podizanje slike niže kvalitete na 4K. Tu je i bogat izbor konektora koji je također potpuno dovoljan za igrače video igrica. Razveselit će vas i brzina osvježavanja zaslona od 100 Hz ili njegova mogućnost prikaza gotovo savršenih boja ili besprijekorne crne.

TV Sony Bravia XR OLED

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

Najbolji televizori od 65 inča

LG 65NANO763QA

Ovaj model opremljen je LED panelom s NanoCell tehnologijom zahvaljujući kojoj većinu boja uspijeva prikazati vrlo precizno i ​​vjerno. Međutim, kao što je to uobičajeno kod LED dioda, posustaje u crnoj boji, a time iu kontrastu. Još jedan nedostatak ovog 4K TV-a je slabiji zvuk ili samo 50 Hz osvježavanja, što ga čini ne idealnim za igrače video igrica. No, obične gledatelje razveselit će činjenica da je opremljen procesorom za povećanje slike u nižoj kvaliteti do 4K ili možda podrškom za kućne pomoćnike Amazon Alexa, Google Assistant i Apple HomeKit koji će omogućiti kontrolu nad televizija putem mobilnog telefona u većim i manjim sustavima pametne kuće.

TV LG 4K LED Nanocell

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

TCL 65C735

Televizor opremljen QLED panelom 4K rezolucije koji je prikladan i za igrače video igrica zahvaljujući frekvenciji do 144 Hz. Imajući ovu vrijednost na umu, TV se lako može koristiti kao monitor za igranje spojen na računalo, jer na njemu možete igrati igrice s više od 120 sličica u sekundi. Osim izdašne stope osvježavanja, tu je i vrlo kvalitetna slika sa savršenim bojama, širok raspon priključaka, uključujući napredne HDMI 2.1 priključke, ili možda procesor za povećanje reprodukcije sadržaja do 4K. Možda je debljina televizora mogla biti malo manja.

TV TCL QLED 4K

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

LG OLED65A23LA

Komad posebno pogodan za gledanje filmova i serija u vrhunskoj kvaliteti. Zahvaljujući OLED panelu s 4K rezolucijom, slika je dostupna na vrlo visokoj razini sa živim, vjernim bojama i savršenom crnom. Tu je i podrška za upscaling do 4K, mogućnost uparivanja s smart home platformama te relativno bogata ponuda portova. Nažalost, TV ima samo brzinu osvježavanja od 50 Hz, pa nije baš prikladan za igrače igara, a zvuk je relativno slab.

TV LG OLED 4K

Izvor: Fotografija proizvoda proizvođača

Savjet: Lijepo je imati veliki i skupi televizor kod kuće, ali ako mu ne osigurate prikladno okruženje, čekate nevolje u obliku kvara. Bez sumnje, jedan od glavnih strahova elektronike su visoke temperature, koje pridonose njezinom pregrijavanju. No, uz naš članak Ljetne vrućine: Što učiniti da se elektronika ne pregrijava, lako ćete se riješiti i ove zamke.

Budite prvi
Najnovije informacije o novostima i akcijama izravno na vašu e-adresu.

Slični članci

TV visi na zidu u dnevnoj sobi.

Kako odabrati TV: Savjeti za televizore s najboljim omjerom cijene i performansi

Televizori više nisu samo slika. Najbolji televizori odlikuju se i čitavim nizom drugih parametara, što ih čini složenim modelima koji mogu...

15. 5. 2023  Cijeli članak »

Kako zaštititi elektroničke uređaje od ljetnih vrućina?

Ljetne vrućine ponekad su zaista nepodnošljive i stvaraju probleme ne samo ljudima, nego i elektroničkim uređajima. Optimalna radna...

5. 8. 2019  Cijeli članak »

Dostava već od 35 kn

do prodajnog mjesta

Dostava u roku od 48 sati

Zaista smo brzi

Imate vremena s nama

Robu možete vratiti u roku od 30 dana

Nagradit ćemo vas

Dobit ćete bodove lojalnosti za svaku kupnju