Kako odabrati roštilj i otkriti umijeće roštiljanja
Roštiljanje je mnogima omiljena aktivnost tijekom toplih ljetnih dana. Odlučite li se za vlastiti roštilj, možete uživati u ukusnim jelima pripremljenim direktno na vatri. Postoji nekoliko vrsta roštilja koji se razlikuju po korištenom gorivu i konstrukciji. U ovom članku ćemo Vas upoznati s različitim vrstama roštilja i savjetovati Vas kako odabrati onaj koji najviše odgovara Vašim potrebama.
Na čemu sve možete roštiljati ili peći?
Električni roštilj
Električni roštilji su jednostavni za rukovanje i ne zahtijevaju gorivo, osim naravno struje. Mogu se bez problema koristiti kako u zatvorenom prostoru, tj. izravno u kuhinji, tako i na otvorenom, na primjer na balkonima, terasama ili vrtovima. Velika prednost električnih roštilja je što, zbog izostanka gorenja, ne stvaraju otpad, a također su bez dima. Također nude mogućnost podešavanja temperature prema Vašim potrebama.
Plinski roštilj
Plinski roštilji vrlo su popularni zbog jednostavnosti korištenja i brzine zagrijavanja rešetke roštilja. Kao gorivo koriste ukapljeni propan-butan i imaju podesive plamenike, što omogućuje precizno podešavanje temperature. Plinski roštilji pogodni su za pečenje na otvorenom, primjerice u vrtovima ili na terasama. Zahvaljujući jednostavnom rukovanju i općenito većim dimenzijama idealni su za pripremu obroka za veću grupu ljudi.
Roštilj na drveni ugljen
Roštilj na drveni ugljen je tradicionalan i popularan način pripreme hrane na roštilju. Uostalom, samo će vam roštilji na drveni ugljen dati autentičan okus i miris sporo gorućeg ugljena. Ova vrsta roštilja zahtijeva nešto više vremena za zagrijavanje ugljena i više vještine u pripremi hrane zbog znatno složenije regulacije temperature. S druge strane, upravo su te stvari za mnoge entuzijaste bitan dio autentičnog roštilja.
Kamin i ložište
U današnje vrijeme nije problem peći hranu niti na klasičnim kaminima ili ložištima. Dakle, sve što trebate učiniti je kupiti odgovarajuću rešetku za roštilj i priprema hrane može početi. Kamini i ložišta idealna su za kuhanje na drvenom ugljenu koji preostane nakon što drvo izgori, pružajući autentično iskustvo roštiljanja. Kamini su obično veće i čvršće strukture, dok ložište za vatru mogže biti manje i prenosivo.
Prijenosno ložište
Prijenosno ložište izvrstan je izbor za one koji žele roštiljati u pokretu, na kampiranju ili izletu. Ovi roštilji su kompaktni, lagani i laki za nošenje. Kao gorivo uglavnom koriste drveni ugljen ili brikete, što Vam omogućuje da roštiljate praktički bilo gdje.
Najbolji plinski roštilj za savršeno pečenje
Odlučite li se za ulaganje u plinski roštilj, možete biti sigurni da ćete dosegnuti razinu profesionalnog roštiljanja upravo u vlastitom vrtu. Najbolji plinski roštilji nude performanse, pouzdanost i praktičnost, sve aspekte koji su Vam potrebni za izvrsno roštiljanje. Ovi roštilji imaju nekoliko ključnih značajki koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru.
Jedna od glavnih prednosti kvalitetnog plinskog roštilja je jednostavno kontroliranje temperature. Dobar plinski roštilj treba imati preciznu kontrolu plamenika, koja će Vam omogućiti da namjestite željenu temperaturu prema potrebama pečenja hrane. Svaki sastojak treba određenu temperaturu na roštilju za najbolju moguću pripremu. Inače neće ispasti ukusno koliko bi moglo biti.
Još jedna važna značajka dobrog plinskog roštilja je ravnomjerna raspodjela topline na površini roštilja ili, ako Vam je draže, na rešetki. Kvalitetan roštilj treba imati dobro dizajnirane plamenike i rešetke za pečenje kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila po cijeloj površini. Time je osigurano dosljedno pečenje bez neugodnih temperaturnih razlika i nema opasnosti da dok je hrana već gotova s jedne strane roštilja, treba još malo vremena da se završi s druge strane.
Pri odabiru plinskog roštilja također je važno uzeti u obzir veličinu površine za pečenje. Trebao bi biti razmjeran Vašim potrebama i broju ljudi za koje ćete redovito roštiljati. Istodobno je poželjno provjeriti kvalitetu materijala korištenih u proizvodnji roštilja. Izdržljivi materijali laki za održavanje osiguravaju dug vijek trajanja roštilja, što ćete svakako cijeniti ako kupite skuplji roštilj.
Ipak, pri odabiru ne smijete zaboraviti manje, ali ipak korisne funkcije i gadgete. Koristan "bonus" je, primjerice, dodatni bočni štednjak, termalna ploča za održavanje hrane toplom ili integrirani termometar za provjeru temperature. Samo s kvalitetnim plinskim roštiljem i pravilnom tehnikom pečenja možete napraviti izvrsna jela punog okusa, čak i s obzirom na vrstu roštilja bez tipične arome dima.
Roštilji su odličan alat za pripremu različitih vrsta hrane, bilo da se radi o mesu, ribi, povrću ili čak slasticama. Najbolji plinski roštilji osigurat će Vam dovoljnu površinu za pečenje i mogućnost korištenja različitih načina pečenja kao što su izravno i neizravno pečenje ili kombinacija oba.
Plinski roštilji također su često opremljeni praktičnim dodacima i funkcijama koje pojednostavljuju pripremu hrane. To uključuje, na primjer, bočne police za pripremu hrane, prostor za pohranjivanje pribora i pribora za roštiljanje, pa čak i integrirani sustav plinskog priključka za praktično napajanje električnom energijom.
Na kraju, ali ne manje važno, ne smijete zaboraviti, sigurnosne značajke. Dobri plinski roštilji trebaju biti opremljeni pouzdanim sigurnosnim značajkama kao što su šibice, sigurnosni ventilacijski poklopac, neklizajuće noge i jednostavan pristup plinu za brzu inspekciju i zamjenu boce.
Prilikom odabira plinskog roštilja također je važno uzeti u obzir pouzdanost i marku proizvođača. Kupnja roštilja od renomiranog proizvođača s dobrim ocjenama kupaca uvijek je bolja od kupnje roštilja nepoznate marke. I to može biti kvalitetno, ali na neki način kupujete mačka u vreći. Zato preporučamo da pri kupnji roštilja bolje doplatite za atestirane dijelove, nego da ste nezadovoljni roštiljem na kojem ste uspjeli uštedjeti koji euro, a koji neće ispuniti ono što ste od njega očekivali.
Najbolji roštilj na drveni ugljen za autentično roštiljanje
Roštilji na drveni ugljen idealan su izbor za ljubitelje autentičnog roštiljanja s izrazitim drvenim okusom i mirisom. Ovi roštilji imaju nekoliko ključnih značajki koje treba uzeti u obzir pri odabiru.
Prije svega, roštilj na drveni ugljen treba imati dovoljnu površinu za pečenje koja će Vam omogućiti pripremu hrane za grupu ljudi koju inače ugošćujete. Samo na dovoljno veliku površinu roštilja mogu bez problema stati svi sastojci koje planirate pripremiti. U isto vrijeme, roštilj treba imati dovoljnu visinu između rešetke roštilja i ugljena kako bi bilo moguće jednostavno kontrolirati temperaturu pečenja približavanjem i odmicanjem rešetke od vrućeg goriva. Najbolji roštilji na drveni ugljen trebali bi imati kvalitetnu rešetku za roštilj koja je otporna na visoke temperature i omogućuje ravnomjerno pečenje. Idealna je rešetka s rupama dovoljno malim da spriječe manje komadiće hrane da padnu u vatru, a istovremeno omogućuju optimalan prijenos topline na hranu pečenu na žaru. Na primjer, rešetke od lijevanog željeza mogu zadržati toplinu jako dugo nakon zagrijavanja.
Kvalitetan roštilj na drveni ugljen trebao bi biti opremljen i kontrolnim funkcijama poput regulacije dovoda zraka. Zahvaljujući tome možete kontrolirati jačinu plamena, odnosno vrućinu ugljena ili briketa, a time i temperaturu pečenja. Također nije na odmet ako roštilj ima dovoljno prostora za odlaganje posuđa i potrebnih namirnica.
Kod pripreme roštilja na drveni ugljen važno je znati pravilno zapaliti ugljen, brikete ili drva. Korištenje visokokvalitetnog ugljena ili drugog goriva u kombinaciji s pravilnom tehnikom osvjetljenja pomoći će osigurati ravnomjernu i stabilnu temperaturu pečenja bez dugog čekanja. Ako niste baš vješti u potpaljivanju, nemojte se bojati pojednostaviti cijeli proces upotrebom upaljača na dimnjak ili krutih ili čvrstih upaljača.
Odabir najboljeg roštilja na drveni ugljen za Vaše potrebe važan je korak u postizanju savršenog roštilja punog okusa i mirisa. Osim pripreme hrane, dobro je imati na umu da će Vaš roštilj trajati što duže. Upravo zato morate birati između ostalih roštilja koji su izrađeni od kvalitetnih materijala. Na primjer, materijali otporni na toplinu poput nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza osigurat će dug životni vijek roštilja, što ćete svakako cijeniti.
Drugi važan čimbenik roštilja je mobilnost i praktičnost. Vrtni roštilj na drveni ugljen treba biti lagan i lako prenosiv da se njime može udobno rukovati. Ovi modeli stoga dobro dolaze s ručkom ili kotačićima za lakše premještanje roštilja na željeno mjesto.
Čak i kada roštiljate na drveni ugljen, važno je pridržavati se sigurnosnih mjera. Provjerite ima li roštilj stabilnu konstrukciju i opremljen sigurnosnim značajkama kao što su čvrste noge i zaštitne ručke kako biste smanjili rizik od opeklina. U idealnom slučaju, oko roštilja ne bi trebalo biti ništa zapaljivo, čime se eliminira rizik od mogućeg požara zbog ispuštenog ugljika.
Najbolji električni roštilj za jednostavno i ukusno pečenje
Najbolji električni roštilji izvrsna su alternativa za one koji vole udobnost i jednostavnost pečenja, bez žrtvovanja tipičnog okusa ili mirisa. Čak i ovi roštilji nude nekoliko ključnih značajki koje morate uzeti u obzir pri odabiru.
Jedna od glavnih prednosti električnih roštilja je njihova laka i brza priprema za pečenje. Sve što trebate učiniti je spojiti ih na struju i za kratko vrijeme već su zagrijani i spremni za upotrebu. Stoga je idealan izbor za one koji nemaju mogućnosti roštiljati na ugljen ili plin.
Još jedna prednost je njihova kompaktna veličina i stoga jednostavno rukovanje. Električni roštilji često su manjih dimenzija i manje težine, što im omogućuje jednostavno premještanje i skladištenje. Stoga su prikladni za korištenje u ograničenom prostoru kao što je terasa, balkon ili kamper ili karavan tijekom kampiranja.
Dobri električni roštilji trebaju imati dovoljno površine za pečenje za pripremu hrane za cijelu obitelj ili grupu prijatelja. Nadalje, važno je zapamtiti moguću regulaciju temperature, koja će omogućiti precizno podešavanje procesa pečenja prema potrebi. Neki modeli nude različite stupnjeve temperature, drugi čak i izravne programe koji olakšavaju pečenje različitih vrsta hrane.
Visokokvalitetni električni roštilji izrađeni su od izdržljivih materijala poput nehrđajućeg čelika ili keramike, što ih čini otpornima na visoke temperature i osigurava ravnomjernu raspodjelu topline po cijeloj ploči. Važan element je i jednostavno održavanje i čišćenje površine roštilja, koja bi trebala biti uklonjiva i laka za pranje.
Električni roštilji mogu imati i niz drugih korisnih funkcija koje povećavaju njihovu praktičnost. Na primjer, neki modeli imaju ugrađeni termometar koji Vam omogućuje praćenje temperature tijekom pečenja na roštilju. Još jedna korisna značajka je mogućnost postavljanja dviju ili više zona za pečenje s različitim temperaturama, što Vam omogućuje grilanje različitih vrsta hrane u isto vrijeme.
Između ostalog, važno je razmišljati o sigurnosnim značajkama pri odabiru idealnog električnog roštilja. Prikladni su roštilji sa sustavom zaštite od pregrijavanja koji osigurava sigurnu upotrebu.
Istovremeno, roštilj mora imati stabilnu konstrukciju i čvrsto postolje, čime se minimalizira rizik od pada ili nestabilnosti tijekom pečenja.
Kako pravilno postaviti roštilj za savršeno pečenje
Postavljanje vrtnog roštilja ključni je korak u pripremi svakog roštilja. Važno je odabrati odgovarajuće mjesto za postavljanje roštilja, koje je stabilno i sigurno. Roštilj je idealno postaviti na ravnu podlogu koja može podnijeti visoke temperature – tj. na kolnik, nabijenu glinu i slično. Kod izrade roštilja također je važno slijediti upute proizvođača i pravilno sastaviti njegove pojedine dijelove. Uvjerite se da je roštilj stabilan i čvrsto postavljen na tlo te da se npr. ne ljulja. Tek tada ćete imati jamstvo njegove nesmetane i sigurne uporabe za savršeno pečenje na roštilju.
Kako pravilno peći i zagrijati roštilj za odlične rezultate
Za svaki roštilj potrebno je pravilno zapaliti i zagrijati roštilj. Započnite čišćenjem površine roštilja i uklanjanjem svih ostataka od prethodne uporabe. Zatim odaberite odgovarajući način za paljenje roštilja, bilo pomoću električnog upaljača, plinskog upaljača ili tradicionalnih upaljača od drvenih vlakana. Prije nego počnete roštiljati, provjerite je li roštilj dovoljno vruć i je li sve ispravno postavljeno za točne potrebe pripreme vaših sastojaka. Tijekom pečenja pratite temperaturu i po potrebi je prilagodite potrebama pojedinog jela. Također, pridržavajte se preporučenog vremena pečenja i pravila o okretanju i prevrtanju hrane. Samo slijedeći sva ova pravila možete biti praktički sigurni u izvrsne rezultate svog truda.
Osnovni dodaci za roštiljanje za savršeno pečenje
Kvalitetan pribor za roštiljanje sastavni je dio uspješnog roštiljanja. Postoji niz izvrsnih dodataka koji će Vam pomoći u pripremi ukusnih jela na roštilju. U nastavku ćete pronaći nekoliko savjeta o dodacima koji svakako ne smiju nedostajati Vašoj opremi:
- Podloge za roštilj izvrstan su dodatak koji sprječava lijepljenje hrane na rešetku roštilja i osigurava jednostavno održavanje. Posebno su teflonske podloge za roštilj popularan izbor jer se ne lijepe i omogućuju jednostavno okretanje i vađenje hrane.
- Tave i ploče za roštilj su korisni pribor za roštiljanje za pripremu delikatnije hrane poput ribe, povrća ili mekog mesa. Ovo specijalizirano posuđe za kuhanje omogućuje jednostavno pečenje ovih sastojaka na žaru dok ih istovremeno štiti od izravnog kontakta s plamenom.
- Kvalitetan set za roštilj i alati neophodni su za jednostavno, praktično i sigurno rukovanje hranom na roštilju. To uključuje različite vrste kutlača, vilica, lopatica, hvataljki za roštilj i druge alate koji Vam omogućuju sigurno i točno okretanje, brisanje i posluživanje hrane.
- Rešetka za roštilj je apsolutni temelj svega. Stoga je jasno da treba biti izrađena od izdržljivih materijala koji će osigurati dugi vijek trajanja, izvrsnu raspodjelu topline, ali i jednostavno održavanje. Osim klasičnih rešetki, postoje i specijalne rešetke s različitim vrstama površina, ali i s rupama za bolju cirkulaciju topline i otiskom rešetke za ostavljanje karakterističnih žara na hrani.
Zaključak
Roštiljanje je popularna aktivnost za ljubitelje vrhunske hrane i društvenih okupljanja. Međutim, kako bi Vaše iskustvo pečenja na roštilju bilo najbolje što može biti, važno je odabrati pravu vrstu roštilja koja odgovara Vašim željama i potrebama. Stoga, kada birate roštilj, razmislite o različitim vrstama, uključujući plinski roštilj, roštilj na drveni ugljen ili električni roštilj, te odaberite onaj koji Vam najviše odgovara.
Osim samog roštilja, dobro je imati i odgovarajući pribor za roštilj koji će Vam olakšati pripremu i pečenje raznih jela. Držite podloge za roštilj, tave, tanjure i posuđe pri ruci kako biste poboljšali mogućnosti pečenja na roštilju.
A što staviti na roštilj? Postoji mnogo opcija! Roštiljanje je izvrsna prilika za pripremu sočnih odrezaka, piletine na žaru, ribe, povrća, voća, pa čak i slastica. Stoga se ne bojte eksperimentirati sa sastojcima, a možda i s različitim marinadama, začinima i sastojcima kako biste postigli bogato i ukusno iskustvo pečenja na roštilju. Međutim, uvijek imajte na umu sigurnost i pravilnu uporabu roštilja. Slijedite upute proizvođača, održavajte roštilj čistim i pecite u sigurnom okruženju.